Streetcats, de kracht van meiden

‘Streetcats, de kracht van meiden’ is een talentontwikkelingsproject voor meiden vanaf 11 jaar in ‘s-Hertogenbosch. 

Door creatieve, autobiografische workshops leren ze op een creatieve manier hun talent en kracht te ontdekken en werken ze aan hun persoonlijke ontwikkeling. Daarbij sluiten ze nieuwe vriendschappen in de wijk. Zo komen ze zelfverzekerder en sterker in het leven te staan.

Wij werken met professionele, trainers, coaches en Topcats die jarenlange ervaring hebben op het gebied van creativiteit en het empoweren van jongeren.

Bekijk ons e-book in mp 4.

www.streetcats.nl

Projectleider

Margriet Windt is projectleider en ontwikkelaar van dit particuliere initiatief Streetcats, de kracht van meiden.

Tevens is ze docent in het middelbaar onderwijs. Ze heeft jarenlange ervaring in het ontwikkelen en geven van workshops. Daarnaast is ze bedenker en uitvoerder van diverse andere creatieve projecten.

Margriet: “Bij Streetcats leer je jezelf beter kennen en je talenten ontdekken leer je om je talenten te gebruiken. Iedere deelnemer wordt benaderd vanuit een positieve houding.”  Ieder meisje werkt vanuit haar eigen kracht. En je sluit nieuwe vriendschappen. Als je dit ook wilt, geef je dan op! 

Streetcats  over Margriet Windt:

  • “Veel levenservaring, enthousiast en leuke ideeën.”
  • “Iedere Streetcat krijgt evenveel aandacht.”
  • “Altijd positief!” 

 

  • De Streetcats methode is ontwikkeld door Margriet Windt.  

Wordt vriend van Streetcats.

Als Vriend van Streetcats zorgt u ervoor dat nog meer meiden het Streetcats project kunnen volgen. Voor deelname aan het Streetcats project vragen wij € 35 eigen bijdrage. Niet alle ouders kunnen dit bedrag betalen. Met uw gift draagt u bij aan hun ontwikkeling tot zelfbewuste jonge meiden. Die trots op zichzelf worden en door u een goeie start in het leven krijgen. 

Bedrag





Rise & Shine

RISE & SHINE 
Sta op, straal, en laat jezelf zien!
Deze dynamische workshops zijn voor iedere klas die wilt groeien. Stichting de Zebra biedt deze aan in groep 8 en het voortgezet onderwijs. Workshops waarin je even stilstaat, uit de inhoud stapt, om zo de persoon achter je klasgenoot te leren kennen. Dat is waar de verbinding en de eerste stappen naar een veilige groep ontstaan. 

Hoe werkt het?   
Een hechte groep of klas, waarin wederzijds respect heerst en waar aandacht is voor elkaar. Een klas waarin leerlingen zich thuis voelen en waarin iedereen met plezier werkt. Dat is waar we allemaal naar streven en toch is de werkelijkheid soms anders.

Tijdens de workshops Rise & Shine staan we erbij stil en maken we de deelnemers bewust van elkaar en van hun afzonderlijke aandeel in de sfeer binnen de groep. Waardoor doet iedereen zoals hij of zij doet? Wat doet dat met de ander? Wat is er nodig om iedereen in de groep zich goed te laten voelen? Maar ook: wat heb jíj in je om daaraan bij te dragen?

Wat maken de deelnemers mee?
Op een luchtige manier gaan zij onder begeleiding van de coach een klein stukje de diepte in. Dat is immers de plek waar je werkelijk verbinding maakt met elkaar, op weg naar meer tolerantie en eenheid binnen de groep. En het is een workshop, dus het blijft niet bij praten. Met spel, lichaamswerk en variërende oefeningen gaan jongeren aan de slag!

Er komen diverse thema’s aan bod tijdens de workshops. Te denken aan kennismaking, verbinden, emoties (en hoe die te uiten op een gezonde manier), talenten en toekomstdromen en hoe je elkaar kunt ondersteunen en meer oog kunt hebben voor de mensen om je heen. 

Een empowerende workshop zowel individueel als groepsgewijs.

Wat zijn de resultaten?
De praktijk bewijst telkens weer dat de impact groot is. Heel natuurlijk verandert op de dag zelf gelijk al de groepsdynamiek. Het traject bestaat uit een aantal bijeenkomsten. We werken met intake vragen en een evaluatie om de resultaten te toetsen.

Wat levert het op?

  •  Tolerantie en begrip ten opzichte van iemands handelen, omdat je beter begrijpt “waar iemand vandaan komt”.     
  • Wederzijds respect en waardering, waardoor pestgedrag afneemt.
  • Gevoel van veiligheid waardoor men meer zichzelf kan zijn. 
  • Onderlinge betrokkenheid, deelnemers blijken keer op keer oprecht geïnteresseerd te zijn in elkaar.
  • Eenheid. De groep functioneert nu als een team. 
  • Productiviteit stijgt. Een imago hooghouden, je onveilig voelen, jezelf niet gesteund voelen… allemaal dingen die jongeren energie kosten. Wanneer dit niet meer hoeft, is er meer ruimte om productief te zijn op school.
  • Als leerkracht/docent krijg je direct een betere band met je groep, dit vergemakkelijkt het lesgeven. 

 Reacties van deelnemers:

‘Fijn om deze dingen van klasgenoten te horen.’

‘Heel anders dan verwacht, ik vond het heel leerzaam en prettig.’

‘Fijn. Opluchting. Er werd geluisterd. Liefde. Samenzijn.’

‘Ik vond het heel fijn, ik heb een beter zelfbeeld gekregen.’

‘Ik word er lekker rustig van, ook al moet ik straks nog heel veel leren, nu voel ik me rustig.’
‘Voor het eerst voelde ik dat we één groep zijn.’

 

Deze workshop is ontwikkeld en wordt gegeven door Esther Strik-Haughey.

Trainers

Wij werken met professionele trainers, coaches en Topcats die jarenlange ervaring hebben op het gebied van creativiteit en het empoweren van jongeren.

De benadering van stichting De Zebra bij het project Streetcats is gericht op de hele  mens. Een zogeheten holistische benadering. Het gaat uit van een evenwichtige  aandacht voor verstand, gevoel, instinct, lichaam en geest. 

Door de werkvormen en doelstellingen evenwichtig te vervlechten over een periode van  een half jaar, kan stapsgewijs vooruitgang worden geboekt met iedere Streetcat,  ongeacht de achtergrond, geschiedenis, talenten en vaardigheden. 

Denkprocessen worden beschouwd en aangesproken. Geleerd wordt om zelf de  leiding te nemen over doorgaans bijna automatische gedachten, door beter te leren focussen en reflecties te leren opschrijven.  

Het gevoelsleven en de daarbij behorende emotionele reacties worden  beschouwd, en het beheersen en uiten worden spelenderwijs getraind. 

Verschillende werkvormen worden aangeboden om meer creatief en vanuit de  eigen beleving te kunnen communiceren, waarbij anderen en andere ideeën gerespecteerd worden en gehonoreerd. 

Gaandeweg is er steeds aandacht voor het zelfbeeld, zelfvertrouwen, eigenwaarde  en bijvoorbeeld het oefenen in het richten van wilskracht op persoonlijke doelen  die het nastreven waard zijn. 

Train de trainer

Binnen kort komen we met  ons train de trainer aanbod online. 

Onze methodieken

Margriet Windt heeft Streetcats, de kracht van meiden talent ontwikkeling  project ontwikkeld. En opgetekend met Interstudie,  onderdeel Hoge School Arnhem Nijmegen (HBO)  in een trainers handleiding. De Streetcats werken doormiddel een persoonlijke portfolio aan hun talentontwikkeling. 

Een Streetcats-project is zo ingericht dat het expliciet tegemoet komt aan deze  basistalenten en basisbehoeften zoals: geloof in eigen kunnen, eigenwaarde,  zelfvertrouwen, respect en aandacht voor jezelf en anderen. Dit zijn belangrijke  competenties om op eigen benen te kunnen staan. De focus hierop is terug te vinden in  de pedagogisch-didactische aanpak en de ontwikkelingsgerichte inhoud van de  workshops, met als rode draad de op ieder individu gerichte, autobiografische opbouw.

Daarnaast werken we met de methode De Roos van Leary, ontwikkeld door Timothy Leary. Het is een communicatiemodel dat is voortgekomen uit een onderzoek naar de werking van gedrag. De Roos van Leary gaat ervan uit dat gedrag, gedrag oproept. Met andere woorden; de Roos gaat uit van actie en reactie, oorzaak en gevolg, zenden en ontvangen.

We werken ook met de leerstijlen van Kolb. Iedereen heeft een favoriete wijze waarop hij of zij het liefst leert. David A. Kolb, een Amerikaans leerpsycholoog en pedagoog onderscheidt vier verschillende leerstijlen: de doener, de dromer, de denker en de beslisser. Daarnaast stelt Kolb dat het belangrijk is om alle leerstijlen in het leerproces aan de orde te laten komen: pas dan is er sprake van echt leren en wordt de zogenaamde leercyclus doorlopen.

De nul en de eind metingen hebben we gemaakt in samenwerking met de Universiteit Utrecht. (Jeugdstudies) en geven inzicht in de ontwikkeling van de meiden. 

Vacatures

Vacature: Trainer

Heb je creatieve skills en ervaring als docent of coach? Ben je een inspirerende persoonlijkheid en vind je het leuk om met jonge meiden te werken en hun talenten te helpen ontwikkelen? Kun je goed communiceren, ben je empathisch en ook bereid om zelf te groeien? Heb je ervaring met het werken met jongeren en met het geven van creatieve workshops? Dan zoeken wij jou!

‘STREETCATS, de kracht van meiden’ is een talentontwikkelingsproject van Stichting De Zebra in de regi0 Den Bosch voor meiden tussen de 11 en 16 jaar. D.m.v creatieve workshops ontdekken ze hun talenten, sluiten ze vriendschappen in de wijk, krijgen meer zelfvertrouwen en leren ze zelfbewust en positief in het leven te staan. En keuzes te maken voor de toekomst!! De meiden volgen tijdens een half jaar elke week een creatieve , autobiografische workshop. Het traject wordt afgesloten met een eindpresentatie in het theater, waar de Streetcats al hun gemaakte werken presenteren aan hun ouders/verzorgers en familie.

Per traject draaien er drie groepen. De workshops vinden plaats in de wijk aan het eind van de middag of begin van de avond. Als trainer bij STREETCATS help je actief mee in het hele traject, van begin tot eind.

Wat ga je doen?

De eerste periode loop je mee met een ervaren trainster om ervaring op te doen. Het is de bedoeling dat je uiteindelijk zelfstandig de groepen kan draaien. Belangrijke aspecten hierbij zijn:

* Vakbekwaamheid

* De leerbehoefte van de deelnemer achterhalen

* De deelnemer motiveren

* Het leerproces van de deelnemer in de praktijk begeleiden

* De deelnemer helpen te reflecteren

* De deelnemer feedback geven

* Relatieaspecten tijdens de gesprekken in acht houden

* De wil hebben om te reflecteren op eigen handelen

* De wil hebben om je aan te passen aan de deelnemer

* De wil hebben om de deelnemer iets te leren

* Vernieuwingsgezindheid

* Natuurlijk leiderschap, communicerend en inspirerend.

Is deze functie op je lijf geschreven? Stuur dan je motivatiebrief met foto en CV naar info@dezebra.eu t.a.v Leanne Kempees.